Een Elektrische Fiets Kopen? Lees Dit Eerst:

Het Grote Voordelen Van Elektrische Fietsen:

De elektrische fiets is de laatste jaren razend populair aan het worden. De elektrische fiets werd in de beginjaren alleen maar door oudere mensen gekocht, tegenwoordig is hij geliefd bij jong en oud, omdat je er sneller mee kunt fietsen, minder last van tegenwind hebt, er langere afstanden mee kunt afleggen en gemakkelijker hellingen mee kunt beklimmen – ook en vooral als je een sportieve fietser bent.

De Eerste Elektrische Fietsen

De elektrische fiets bestaat nog niet zo heel lang. Eind jaren ’80 in de vorige eeuw kwam de Spartamet op de markt, een fiets met hulpmotor. Enkele jaren later volgde de Rivolt, een fiets die met veel problemen kampte. In 1998 ontwikkelde Yamaha een technologie die wel een succes werd en daarna door vele ander fabrikanten van elektrische fietsen werd overgenomen. Toen Sparta de Ion-fiets introduceerde, raakten de ontwikkelingen in Nederland in een stroomversnelling. Dat leidde tot een grote groei aan modellen en typen, maar ook tot een verbreding van de gebruikersgroep en een ware hype.

Moderne Elektrische Fiets

De Moderne Elektrische Fiets

De moderne elektrische fiets wordt steeds lichter, sterker en duurzamer. De bedrijfszekerheid ervan is toegenomen, evenals het aantal gebruiksmogelijkheden, waardoor de elektrische fiets bij een groeiend publiek populair aan het worden is. Zo is er bijvoorbeeld onlangs een elektrische fiets ontwikkeld speciaal voor de schoolgaande jeugd. Daarnaast is er de laatste jaren een sterke verbetering van de kwaliteit van de accu geweest, die tot een grotere actieradius, kortere oplaadtijd en langere levensduur hebben geleid.

Mogelijkheden En Voordelen Van De Elektrische Fiets

De elektrische fiets … sommige mensen noemen het wel de beste uitvinding sinds de uitvinding van de fiets. En dat is ook wel een beetje zo. De fiets was al een ideaal transport- en vervoermiddel, en de weinige nadelen van het fietsen op de traditionele fiets gelden vooral voor oudere of verzwakte mensen, voor wie het fietsen te zwaar kan zijn en ook langere afstanden niet mogelijk zijn. Precies deze nadelen heft de elektrische fiets op, zonder af te doen aan de voordelen. Want met een elektrische fiets trap je zelf ook mee en blijf je in beweging, ben je milieubewust en kun je nog steeds ongestoord genieten van de natuur om je heen. Daarbij geeft de fiets je voortdurend een duwtje mee, alsof je continue met de wind in de rug fietst.

Lange Afstanden Fietsen

Waren het aanvankelijk nog de ouderen of chronisch zieken die hiervan genoten, al snel ontdekten andere categorieën fietsers de vele mogelijkheden die de elektrische fiets bood. Want met de elektrische fiets kun je zelfs in je driedelige pak, zonder te zweten, op de fiets naar je werk gaan en kun je bovendien ook langere afstanden forenzen. Voor scholieren kan het dagelijkse door weer en wind fietsen van vele kilometers verlicht worden. En zo zijn er nog vele andere groepen fietsers die de voordelen van de elektrische fiets hebben ontdekt. Hij maakt op dit moment in Nederland dan ook op een stormachtige ontwikkeling door. Zo is er bijvoorbeeld een zich snel uitbreidend netwerk van oplaadpunten, zodat je ook langere afstanden kunt rijden.

Voor Wie Zijn Elektrische Fietsen Geschikt En Waarom?

De elektrische fiets was in eerste instantie bedoelde voor oudere, zwakkere mensen, die zelf niet voldoende uithoudingsvermogen hadden om onder zwaardere omstandigheden te kunnen fietsen. Daarna volgden de sportieve fietsers, die bijvoorbeeld dagelijks lange afstanden fietsten naar hun werk. Op dit moment zijn het de scholieren die de volgende grote gebruikersgroep vormen, omdat ook zij dagelijks vele kilometers afleggen. Ongetwijfeld zullen steeds meer mensen volgen, nu de elektrische fiets gemeengoed aan het worden is, steeds beter van kwaliteit wordt en ook steeds betaalbaarder wordt.

Nog Meer Voordelen Van De Elektrische Fiets In Nederland:

Op de elektrische fiets wordt in Nederland geen motorrijtuigen- of bromfietsbelasting geheven, en je hebt geen rijbewijs, geen kentekenbewijs en geen verplichte WA-verzekering nodig. In Nederland bestaat een bijzonder goede infrastructuur van fietspaden. In Nederland zijn overal fietsenstallingen en fietsenrekken te vinden, zodat je je elektrische fiets vrijwel altijd veilig kunt stallen. En tenslotte, zijn er overal fietsenwinkels en fietsenmakers die ervaring hebben met het onderhouden en repareren van elektrische fietsen.

De Kenmerken Van Een Goede Kwaliteit Elektrische Fiets

Een goede kwaliteit elektrische fiets heeft de volgende kenmerken:

 • zuinig energiegebruik
 • voldoende actieradius (aantal kilometers dat je kunt rijden op een volle accu)
 • gelijkmatige ondersteuning (dit speelt een grote rol bij het rijcomfort)
 • niet te snelle of te trage ondersteuning bij het wegfietsen
 • wendbaarheid en stabiliteit
 • laag gewicht
 • korte remweg
 • geruisloze motor
 • motor bij voorkeur in het voorwiel (voor betere gewichtsverdeling en wegligging)
 • voldoende aantal versnellingen
 • afneembare accu
 • lange levensduur van de accu (aantal keren dat hij kan worden opgeladen)
 • korte oplaadtijd van de accu (betere accutypen in 2 uur tijd).
 • duidelijke display, eenvoudige displaybediening en goede displayfuncties – waaronder aanduiding van accuniveau

Waar Moet Je Op Letten Bij Het Kopen Van Een Elektrische Fiets?

Ten eerste moet je letten op alle bovengenoemde punten. Hoe beter die zijn, hoe meer je waarschijnlijk betaalt. Lees testrapporten op internet. Neem een lijstje met bovenstaande punten mee naar de fietsenwinkel. Fiets op de fiets van je keuze voldoende tijd om te ontdekken of de fiets je goed ligt.

Trapondersteuning De trapondersteuning van de motor is wettelijk vastgelegd op maximaal 25 km/u, waarbij je zelf mag bijtrappen voor meer snelheid. Probeer een paar fietsen uit om te ontdekken wat je prettiger vindt voor het bedienen van de trapondersteuning: een knop of een gashendel? Let er ook op of de ondersteuning bij het wegfietsen op het goede moment begint – dat verschilt per merk en type!

Frame, framemaat en zadel Vergeet niet dat, net als bij de aanschaf van een gewone fiets, de maten heel precies komen. Vraag advies aan je rijwielhandelaar en laat hem de fiets voor je afstellen.

Gazelle Accu

Type Accu De meeste elektrische fietsen hebben een een Li-ion-accu. De nieuwste accutechnologie heet LiFePo4. Voordelen van Li-ion-accu’s zijn hogere vermogensopname en lichter gewicht dan oudere types accu’s, en volledig ontladen is mogelijk; de nadelen zijn de hogere prijs en een maximale oplaadbaarheid van 500 tot 750 keer, met een levensduur van ongeveer drie jaar. Een LiFePo4-accu kan daarentegen meer dan 1500 keer opnieuw geladen worden, heeft een levensduur van meer dan 10 jaar en is zeer robuust. Deze technologie is echter nieuw en nog erg duur.

Afneembaar En Snel Oplaadbaar De accu kan beter afneembaar zijn, omdat je anders altijd de fiets naar het stopcontact moet toebrengen en je ook geen eventuele tweede accu kunt gebruiken. Hoe korte de oplaadtijd, hoe beter.

Actieradius Accu Afhankelijk van het type accu en je gebruik is de actieradius 30 tot 130 kilometer. De actieradius is ook afhankelijk van de snelheid waarmee je fietst, de mate van ondersteuning, de bandendruk, de buitentemperatuur en de conditie van de accu.

Wat Zijn De Kosten Van Een Elektrische Fiets?

Als eerste zijn er de aanschafkosten: deze kunnen variëren van 700 euro voor een instapmodel tot 2 of 3 duizend euro voor topfietsen waarmee je op wereldreis kunt gaan.

Ben je eenmaal een elektrische fietser geworden, dan moet je rekening houden met de volgende onderhouds- en gebruikskosten:

 • het laden van de accu; dit kost slechts ongeveer € 0,10 per keer!
 • de gewone onderhoudskosten die ook gelden voor de traditionele fiets
 • vernieuwing van de accu of eventuele aanschaf van een tweede accu, wat al snel enkele honderden euro’s kost.

Vijf Veel Verkochte Elektrische Fietsen In Nederland

Binnen het aanbod van elektrische fietsen in Nederland zijn vijf veel verkochte modellen:

De Gazelle ‘Medeo Innergy’ Elektrische Fiets

Een efficiënte en lichtlopende derailleurfiets met een gewicht van slechts 25,9 kg, inclusief de afneembare accu. Eenvoudig te bedienen display. Koplamp en achterlicht worden door de accu gevoed. Li-ion-accu met krachtige motor en een actieradius van gemiddeld 45 km. 24 versnellingen, roller brakes met cooling disks.

Gazelle Medeo Innergy

Adviesprijs: € 2299, online vanaf € 1839. Kleuren: Metallic silver. Beoordelingen: ‘Ik heb deze fiets vanaf april. Hoewel ik telkens tochtjes van 45 a 50 km maak, ben ik nu terug geworpen omdat deze fiets echter maar een actieradius van max 38 km heeft. Iets heel anders dan wat Gazelle in haar folder en reclame aangeeft …’
Testgebruikers gaven Gazelle op het aspect gelijkmatigheid van de ondersteuning het hoogste oordeel.

De Sparta ‘E-Motion C2’ Elektrische Fiets

De Sparta E-motion is een nieuwe elektrische fiets van Sparta, het bedrijf dat als eerste in 1998 de elektrische fiets in Nederland op de markt bracht en inmiddels is uitgegroeid tot de grootste elektrische fietsproducent van Europa. Voor de lagere prijsklasse heeft Sparta speciaal de E-motion ontwikkeld, een bijzonder complete fiets, uitgerust met een uitneembare Li-ion-accu en 8 versnellingen. De E-motion kent 5 verschillende ondersteuningsstanden en heeft een power assist functie in de vorm van een ‘gashendel’, waarmee de fiets tot een snelheid van 6 km per uur zelfstandig kan rijden en trappen dus niet nodig is. Dat is met name handig bij het wegrijden uit stilstand of als de fiets omhoog geduwd moet worden. Eenmaal op snelheid, wijzigt de functie in een power boost: met één draai aan de gashendel levert de fiets direct de maximale ondersteuning.

Sparta E-Motion

Adviesprijs: € 1499, online vanaf € 1319.
Kleuren / thema’s: Silver/Greyblue, White.
Beoordeling: ‘Maar liefst 17 elektrische fietsmerken uit binnen- en buitenland zijn getest in de E-bike test Telegraaf 2010. Een consumentenpanel beoordeelde de Sparta E-motion met de maximale score van 5 sterren. De soepele ondersteuning en de handige ‘gashendel’ werden met name geprezen … haar wendbaarheid en haar goede stabiliteit, wat het rijgedrag bijzonder aangenaam maakt. Deze goede score en de aantrekkelijke prijsstelling van de E-motion resulteerde in de beloning voor de beste prijs – prestatieverhouding.’
‘Heerlijke fiets verder. Ik heb er nog steeds geen spijt van dat ik hem heb aangeschaft.’

De Batavus ‘E-Liner V7’ Elektrische Fiets

Sportieve elektrische fiets met 7 versnellingen Shimano en V-brakes. Met afneembare Protanium accu en verende voorvork.

Batavus E-Liner V7

Adviesprijs: € 1799, online vanaf € 1599.
Kleuren: Quicksilver.
Beoordelingen: Testgebruikers gaven Batavus op het aspect gelijkmatigheid van de ondersteuning het hoogste oordeel.

De REDY ‘E-Bike Special Edition’ Elektrische Fiets

Elektrische fiets met Shimano versnellingen, verende voorvork, V brakes/trommelrem, verlichting voor en achter van LED’s op batterijen en een Li-ion-accu van Panasonic in de bagagedrager, met een actieradius van 60 km. Gewicht 25 kg.

Redy E-Bike Special Edition

Online prijs: vanaf € 899.
Kleuren / thema’s: Rood/zwart.

De Montego ‘Elan Nexus’ Elektrische Fiets

Uitgerust met een verstelbaar stuur voor de ideale fietshouding. Verende voorvork, 8 versnellingen Shimano Nexus, gewicht zonder accu 23 kg. Gesloten, onderhoudsvrije kettingkast en versnellingssysteem. Li-ion-accu op bagagedrager.

Montego Elan Nexus

Prijzen: online vanaf € 1349.
Kleuren / thema’s Wit, Zwart.

Terug Naar Fietsen Pagina