Een aantal prachtige fietsroutes in Marokko

Fietsen in Marokko

Marokko, "het westelijke koninkrijk", ligt in het uiterste noordwesten van Afrika en heeft ongeveer 33 miljoen inwoners. Het land heeft een boeiende geschiedenis en biedt bezoekers alles op het gebied van een fascinerende cultuur en fantastische natuur. Wat veel mensen echter niet weten is dat Marokko een prachtig fietsland is, waar u terecht kunt voor avontuurlijke fietstochten door het meest adembenemende landschap. Naast het prachtige, afwisselende landschap is de lokale bevolking gastvrij en vriendelijk, en is Marokko bovendien geen dure bestemming. Kortom; Marokko is bij uitstek een uitstekende 'fietsbestemming'.

Marokkaanse Vlag

Een land zoals Marokko heeft natuurlijk ontelbare fietsroutes in petto, maar in dit artikel bespreken we de drie populairste routes: een fietstocht door het Atlasgebergte, tochten in en rond de koningsstad Marrakech, en tenslotte een fietsroute door het Rifgebergte. U kunt overigens het beste fietsen van oktober tot en met half mei. In de rest van het jaar wordt het, met name in het binnenland al gauw erg heet. U kunt wel langs de kust het hele jaar terecht voor fietstochten.

Fietsroutes door het Atlasgebergte

Er lopen meerdere routes door het Atlasgebergte, maar alvorens u deze bestemming aangaat moet u zich ervan verzekeren dat u een goede conditie heeft, en dat u uitgerust bent. Het Atlasgebergte is een fantastische bestemming, maar niet geschikt voor onervaren fietsers; de routes kunnen rotsachtig en in enkele gevallen moeilijk begaanbaar zijn. Maar er staat dan ook heel wat tegenover dit enigszins ruwe terrein: afwisselende landschappen, oases met wuivende palmbomen, uitgedroogde rivierbeddingen en afgelegen Berbernederzettingen die u gastvrij zullen onthalen. Vaak bieden zij tegen een kleine vergoeding eten en onderdak aan. Een goede mountainbike is in dit terrein een absolute vereiste , en het is uiterst belangrijk dat u ervaring heeft met mountainbiken, want dat heeft u in deze regio echt nodig.

Atlas Gebergte

Vanuit diverse Marokkaanse steden kunt u met behulp van de toeristen informatiecentra heel eenvoudig routes uitstippelen, met of zonder een gids. Een populaire route is bijvoorbeeld de route van Ouarzazate, op de zuidelijke helling van de Hoge Atlas, tegen de klok in langs afgelegen woestijnstadjes, door de uitlopers van de Sahara, langs de Algerijnse grens, over de bergtoppen dwars door de Hoge- en Midden Atlas naar de prachtige stad Casablanca. Dit is een route van ruim 350 kilometer waarvoor u minimaal 10 tot 14 dagen uit moet trekken.

Marrakech

Fietsen in Marrakech en omgeving

Marrakech en omgeving bieden meerdere fantastische fietsroutes. U kunt hier zelfs een gids huren die u door de omgeving leidt, en u plaatsen laat zien die u anders nooit te zien zou krijgen. Een leuke route die u kunt nemen vertrekt vanuit Marrakech richting Agadir, en vervolgens door naar het Anti-Atlasgebergte dat zuidelijker in het land ligt. Dit is een route die geschikt is voor fietsers met wat meer ervaring. Een andere populaire route is Marrakech - Taddert, een afstand van 85 kilometer die u over vlak terrein voert. Houdt u er echter rekening mee dat er wel een zware klimmer in deze route zit: de 2.260 meter hoge berg Tizi 'n Tichka.

Nog een populaire route is die tussen Ouarzazate en Marrakech, die u langs het Atlasgebergte voert en door kleine dorpjes. Deze route kunt u binnen drie dagen fietsen en is geschikt voor beginnende en wat meer ervaren fietsers.

Rifgebergte

Fietsen door het Rifgebergte

Het Rifgebergte is een prachtig gebied om te fietsen, en ook hier zult u een mountainbike moeten hebben. Er lopen diverse routes door dit gebied, maar een echte aanrader is een bezoek aan het Talassemtane Nationaal Park, dat honderden vierkante kilometers beschermd natuurgebied heeft. Hier komt u echt roofvogels, berggeiten en andere wilde dieren tegen. Een absolute must dus voor de liefhebber van flora en fauna. U kunt het park in met uw mountainbike, maar doordat de paden kriskras door het gebied lopen en soms moeilijk bereikbaar zijn, wordt het over het algemeen geadviseerd een gids te huren die met u meegaat. U moet zich hier overigens echt voorbereiden op een avontuurlijke en sportieve fietstocht. Deze bestemming is alleen geschikt wanneer u in goede gezondheid verkeert en een ervaren fietser bent. Het gebied ligt vrij hoog boven de zeespiegel (sommige toppen van het Rifgebergte reiken wel tot 2439 meter hoog) en daardoor heeft u minder zuurstof tot u beschikking. Maar deze 'ontbering' is het meer dan waard: u zult hier landschappen, vergezichten en natuur zien die u nog nooit ergens anders gezien heeft. U kunt bij het park zelf vaak tegen een goed tarief een gids huren, of dit alvast bij uw reisbureau regelen.

Kortom, Marokko heeft u werkelijk van alles te bieden. U kunt bijvoorbeeld na een flinke fietstocht een paar dagen ontspannen in een van de mooie badplaatsen van het land of een van de steden in het binnenland. Op die manier komt u helemaal verkwikt en uitgerust weer thuis, en kunt u alvast beginnen met het plannen van uw volgende fietstocht in al-Mamlaka al-Maghribiya; het westelijke koninkrijk.