Wat moet u meenemen op fietsvakantie naar Marokko?

Wanneer u het plan opgevat heeft om op fietsvakantie te gaan in Marokko, heeft u veel om zich op te verheugen: het prachtige landschap, de vriendelijke bevolking en bijzondere cultuur. Marokko is het summum van avontuurlijk fietsen en het is dan ook belangrijk dat u goed voorbereid op reis gaat. In dit artikel vindt u een klein overzicht van wat u mee zou kunnen nemen op uw fietsvakantie in Marokko.

Fietskleding
Marokko heeft een veelzijdig klimaat, en dit betekent dat u zich echt moet kleden naar uw bestemming. Zo is het in het binnenland en zuiden van Marokko warmer dan in het noorden of het Atlasgebergte. Laat u zich echter niet verrassen door het weer, en neem zowel warme kleding mee, als kleding voor hete dagen. Indien u in het vroege voorjaar naar het noorden van Marokko vertrekt, loont het om regenkleding mee te nemen. Deze regio heeft namelijk een hogere neerslag dan andere regio's van Marokko.

Het juiste schoeisel
Het is zeker met warm weer verleidelijk alleen maar sandalen mee te nemen, zeker als u naar de warmere binnenlanden van Marokko gaat. Neem echter toch goede fietsschoenen mee en draag daarbij sokken met een goed vochtopnemend vermogen. Dit fietst een stuk beter en mocht u onverhoopt ten val komen, dan zijn uw voeten in ieder geval beschermd.

Fietshandschoenen
Zeker als u offroad gaat in Marokko of het gebergte intrekt, is het belangrijk comfortabele fietshandschoenen te dragen. Deze absorberen zweet en bieden u op die manier een betere grip op het stuur. Met name als u wat ruiger terrein ingaat is dit plezierig.

Gereedschap
U kunt bijna overal in Marokko wel terecht bij een fietsenmaker mocht er iets gebeuren met uw fiets. Maar het is toch handig ook zelf een kleine selectie essentieel gereedschap bij u te hebben, in het geval u op een afgelegen locatie problemen krijgt met uw fiets. Denk hierbij alleen al aan een lekke band. Neem dus een bandenplaksetje mee en een fietspomp. In het setje moeten reserveventielen, bandenlichters, plakspullen en een stukje schuurpapier zitten.

Neem voor uw fietsketting een kettingpons mee, en meerdere reserveschakels. Het is ook handig een multitool mee te nemen waarin een schroevendraaier en inbussleutels zitten. Een Engelse sleutel mag evenmin ontbreken.

U kunt in Marokko op de meeste plaatsen prima reserveonderdelen kopen voor gangbare fietsmodellen. Het kan soms zijn dat deze besteld moeten worden, en dat u er een dag of twee op moet wachten.

Verlichting en/of reflectoren
Ondanks het feit dat u misschien helemaal niet van plan bent 's avonds te fietsen, is het toch belangrijk verlichting bij u te hebben. Het kan zo maar zijn dat u een paar uur in de mist fietst (dit kan bijvoorbeeld gebeuren in het Atlasgebergte door de hoogte). Ook uw kleding zou reflecterende delen moeten hebben.

Voor de rest mogen aan uw uitrusting niet een goede waterfles voor op het frame ontbreken, en natuurlijk een mobiel telefoon met eventueel navigatiesysteem.