Eten, drinken en gezondheid in Marokko

Zo veelzijdig als dat Marokko is, zo veelzijdig is de Marokkaanse keuken. Tijdens uw fietsvakantie in Marokko zult u de kans hebben de meest fantastische maaltijden te proeven waarbij alle zintuigen aan bod komen en u weer verkwikt de fiets opstapt. Elke regio biedt zijn eigen specialiteiten, tradities en sfeer. Maar ongeacht wat uw bestemming binnen Marokko is, zult u er heerlijk kunnen eten.

De klassiekers
U kunt in Marokko niet om couscous heen. Naar gelang de regio of het seizoen is deze verkrijgbaar in diverse varianten met diverse soorten vlees, groenten en specerijen. Een andere klassieker die u onderweg niet mag missen is pastilla. Dit is een gerecht van dun bladerdeeg met onder meer dunne plakjes duif, ei en honing, en wordt bestrooid met kaneel en suiker. Ook zult u diverse soepen (onder meer harira met kikkererwten) kunnen proeven en natuurlijk tajine; een ragout van vlees, vis of gevogelte met groente en fruit. Dit wordt bereid in een aardewerken schotel waaraan het gerecht eveneens zijn naam ontleent. De nationale drank is natuurlijk thee, en deze wordt met een grote hoeveelheid suiker gedronken.

Onderweg
U kunt onderweg voor brood terecht bij kleine bakkertjes die meestal een beetje verstopt zitten in kleine steegjes. Brood heeft de vorm van kleine baguettes of zijn verkrijgbaar in een groot rond formaat. Ook de vegetariŽr kan onderweg terecht voor een heerlijke maaltijd. De meeste eettentjes zijn meer dan bereid iets vegetarisch voor u te maken. In plaatselijke winkeltjes kunt u vaak onder meer groenten en fruit kopen, of sardientjes, biscuits, lang houdbare melk en smeerkaas.

Water
In principe wordt het afgeraden zomaar water uit putten of kranen te drinken zonder dit te filteren. U vermijdt hiermee het risico darmklachten te krijgen, en dit is natuurlijk prettig als u halverwege een fietsroute bent. Het water in de steden is gechloreerd, maar toch niet geheel veilig om te drinken. Het is verstandiger flessen water aan te schaffen van merken als "Sidi Ali" of "Sidi Hrazem". In de bergen kunt u helder en fris bergwater drinken, zolang u ver genoeg stroomopwaarts zit. Let hierbij even goed op besmetting indien u verder stroomafwaarts zit! Mineraalflessen kunt u in de meeste gevallen overal krijgen, en het is verstandig ervoor te zorgen dat u voldoende water bij u heeft.

Gezondheid
In het algemeen geldt voor fietsvakanties in het buitenland dat het aangeraden wordt DTP en hepatitis A inentingen te nemen voordat u gaat. Neem een goede reisapotheek mee wanneer u op reis gaat, met onder meer een middel tegen wagen- en zeeziekte, bescherming tegen muggen, medicijnen tegen pijn en koorts, medicijnen tegen diarree en klein EHBO-materiaal.