Gezondheid en veiligheid in Marokko

Wanneer u van plan bent op (fiets)vakantie te gaan in Marokko zijn er veel dingen waaraan u moet denken en die u mee moet nemen. Denk alleen al aan uw fiets, goede fietskleding, goed schoeisel, medicatie en ga zo maar door. Marokko is een veilig land is met een sterke sociale controle, en als u gewoon uw gezonde verstand gebruikt zult u hier ook geen problemen ondervinden.

Belangrijke zaken
Bewaar uw waardevolle zaken en geld bij voorkeur in een tasje dicht op uw lichaam. U kunt bij de betere reishandel ook reisgordels krijgen die onopvallend onder uw kleding zitten.

Hoewel de politie van Marokko zeer waakzaam is, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat iemand toch uw spulletjes te pakken weet te krijgen. Dit kunt u voor een groot deel al zelf voorkomen door waakzaam te zijn, en voordat u op reis gaat bijvoorbeeld meerdere kopieŽn van uw paspoort mee te nemen en deze apart te bewaren. Het is ook raadzaam een lijstje met handige nummers aan te leggen, met daarop onder meer telefoonnummers van uw bank. Zo kunt u direct u creditcard laten blokkeren mocht deze onverhoopt toch gestolen worden.

Ziek worden en wat te doen
Ziek worden kan de beste overkomen, of u nu thuis bent of in het buitenland. Gelukkig heeft Marokko een redelijke gezondheidszorg. U kunt bij aankomst bij het toeristen informatiecentrum ter plaatse navragen waar u in geval van een ongeval of ziekte heen kunt gaan.

Het is verstandig een goede reisapotheek met u mee te nemen, met daarin klein EHBO-materiaal, aspirines, Norit of een ander middel tegen diarree en een smeerseltje tegen muggen. Zorg ervoor dat u altijd goed drinkwater bij u heeft, en dat u door blijft drinken - ook als u zich niet lekker voelt.

Ga goed voorbereid op reis, en zorg ervoor dat u een goede reisverzekering afsluit die u uitgebreide dekking biedt mocht u in Marokko onverhoopt iets overkomen. U zult merken dat als u onderweg met ziekte te kampen krijgt, de plaatselijke bevolking u graag helpt. U zult niet de eerste zijn aan wie onderdak geboden wordt wanneer u vervelend gevallen bent, of wanneer u zich niet helemaal 100% voelt. Neem het zekere voor het onzekere, en raadpleeg een dokter indien klachten zich aan blijven houden. In alle grote steden zult u goede zorgvoorzieningen treffen, en in kleinere plaatsjes zult u door te vragen vaak een dokter vinden.