Klimaat en geschikt fietsseizoen in Marokko

Marokko is een veelzijdig land, niet alleen op het gebied van cultuur, geschiedenis, landschap en bevolking, maar ook wat betreft het klimaat. Veel mensen denken bij Marokko (alleen) aan warmte, droogte en heet Sahara-zand. Dit gaat echter maar ten dele op en geldt voor het zuiden en zuidoosten van Marokko, net als de laag gelegen delen van centraal Marokko en de onderste helft van de kust. De winters zijn hier mild en de zomers heet met zeer weinig neerslag. Met name de Sahara woestijn is natuurlijk extreem droog; hier vallen per jaar maar enkele millimeters neerslag.

Grote delen van Marokko zijn droog tot redelijk droog, maar het noordelijk deel van het land is in feite vrij nat. Met name in het Rifgebergte en het Midden-Atlas gebergte krijgt jaarlijks grote hoeveelheden neerslag - soms zelfs meer dan dat wij krijgen in Nederland! Het grootste deel van deze neerslag valt in de periode november tot en met april. De zomermaanden zijn ook hier vrij droog.

Klimaat rond de koningssteden
De koningssteden Marrakech, Rabat, Fes en Meknes zijn populaire bestemmingen voor fietsvakanties. Deze regio's kunnen het beste bezocht worden in het voorjaar (april - mei) of in het najaar (september tot november). Tijdens deze periodes is het qua temperatuur aangenaam en nog niet zo heet. Bovendien is er weinig kans op neerslag en komt er een verkoelend windje van de zee. In de zomermaanden juli en augustus wordt het hier om te fietsen al snel te heet.

Het Atlasgebergte
De beste periode voor een fietsvakantie in het Atlasgebergte is april, mei, augustus en september. In het Midden-Atlas gebergte en delen van de Hoge Atlas is er in de maanden december tot februari kans op sneeuw.

De kustgebieden
In de wintermaanden is het overal langs de kust gematigd qua temperatuur, en kunt u in het zuiden van het land aan de kust nog genieten van 25 graden. U kunt in feite het hele jaar door langs de kust fietsen.

Heersende windrichtingen
Houdt u er in het zuiden wel rekening mee dat er het hele jaar door stormen kunnen zijn. Laat u zich hier echter niet door weerhouden; deze duren maar een dag en zijn dus zo weer voorbij. In de Anti-Atlas is de overheersende windrichting west en in het uiterste zuiden waait vanaf november tot maart de Harmattan (een droge en stoffige wind ten zuiden van de Sahara in de richting van de Golf van Guinee tussen november en maart) uit het noordoosten.