Wegen en verkeer in Marokko

Steeds meer fietsers vertrekken richting Marokko voor een avontuurlijke fietsvakantie - en met goed recht. Marokko ligt op het kruispunt tussen Europa, Afrika, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Het land biedt de fietser van alles; van een zeer rijke en eeuwenoude geschiedenis tot een gevarieerd en afwisselend landschap en klimaat met een prachtige cultuur. De bevolking is gastvrij en het moderne leven is langzaam maar zeker ge´ntegreerd met de traditionele waarden en normen.

De huidige koning, Mohammed VI heeft ervoor gezegd dat het land qua modernisering en vooruitgang in een stroomversnelling is gekomen. Hierdoor is het land veel meer ingesteld geraakt op toeristen en zijn de voorzieningen bijna allemaal van deze tijd.

Kwaliteit van de wegen
De wegen in Marokko zijn over het algemeen redelijk goed onderhouden en vaak is er voor de ezelweg een onverharde strook langszij gelegd. Voor de liefhebber zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om onverhard te rijden. Maar als u voor deze optie kiest moet u echt een mountainbike hebben. Houdt u er ook rekening mee dat u in bepaalde streken, zoals het Atlasgebergte, vaak standaard al een mountainbike nodig heeft.

Buiten de grote steden is het in de meeste gevallen niet druk op de weg en dit geldt ook voor het zuiden van het land. In en vlak rondom de steden is het vaak wel heel druk met het verkeer, en zult u van alles op twee, drie of vier wielen aantreffen. Zelf rondfietsen in steden zoals Marrakech is echter geen enkel probleem. Er wordt niet hard gereden en er is op de meeste kruispunten politiecontrole; mocht u verdwaald zijn dan kunt u deze agenten rustig om hulp vragen. Ze zullen u met alle plezier in de juiste richting wijzen. Een goede kaart van de stad of de regio waarin u gaat fietsen is een absolute must. U zijn ook GPS-routes verkrijgbaar. U kunt met uw fiets meestal ook de medina van de stad binnen, maar houdt u er rekening mee dat u ook zult moeten lopen binnen de medina omdat het zo druk is.

Het verkeer
De medeweggebruikers in Marokko zijn meestal erg vriendelijk. Hoewel hectisch binnen de steden, lijkt er toch een systeem te zijn waardoor er geen fatale ongelukken gebeuren. De meeste automobilisten zijn meestal niet goed ingesteld op fietsers, dus bij het fietsen op drukke wegen moet u extra voorzichtig zijn.

Bewegwijzering in Marokko
De bewegwijzering in Marokko is zowel in het Frans als Arabisch. De wegnummering en het aantal kilometers wordt in paaltjes in de berm van de weg aangegeven volgens Frans systeem.