De Fiets Is Het Populairste Vervoermiddel In China!

Geschiedenis van de fiets in China
In China is de fiets nog steeds het meest gebruikte vervoermiddel. Bijna 90 % van de Chinese bevolking gaat op de fiets naar het werk. De meeste mensen in China hebben niet genoeg geld voor een auto. De mensen die wel een auto hebben, ervaren vele verkeersopstoppingen en parkeerproblemen. Daarom kiezen zelfs vele mensen die zich wel een auto kunnen veroorloven voor de fiets.

Al in de 18e eeuw vinden we sporen terug van het gebruik van de fiets in China. Het waren Westerlingen die aan het begin van de 19e eeuw vele fietsen naar China brachten, maar het gebruik bleef beperkt tot de vreemdelingen in het land. Pas halverwege de 19e eeuw begonnen ook de Chinezen zelf de fiets te gebruiken. Op dit moment is China het land met de meeste fietsen ter wereld.

De Fiets In China

De Fiets In China

Goedkope Chinese fietsen
Chinese fietsen zijn heel goedkoop in vergelijking met de Europese modellen. In China kost een gewone fiets voor woon- en werkverkeer slechts € 20. Dat is minder dan de prijs van menig fietsaccessoire in Europa of de Verenigde Staten.

Een heel geavanceerde fiets met allerlei mogelijkheden kost in China zo’n € 200. Zo’n lage prijs zou in Westerse landen niet mogelijk zijn. De Chinezen rijden in het algemeen op eenvoudige fietsen zonder veel accessoires, behalve fietsverlichting en fietsbel.

Er zijn in China geen bepaalde kwaliteitsmerken die heel populair zijn, zoals dat in Europa en de Verenigde Staten het geval is. De fiets wordt beschouwd als een huishoudelijk apparaat en kan in vrijwel elke plaatselijke winkel worden aangeschaft.

Diverse functies van de fiets in China
Fietsen worden in China voor nog veel meer dingen gebruikt dan alleen voor woon- en werkverkeer. Ze worden gebruikt voor nog veel meer zaken, waaronder:

  • Goederenvervoer en besteldiensten
  • Driewielers verzorgen zware transporten
  • Er zijn vele mobiele restaurantjes op driewielers
  • Er zijn vele winkeltjes die vanaf een driewieler van alles verkopen, van kleren tot levensmiddelen

Heel veel mensen in China verdienen hun geld met het vervoer en de aflevering van goederen. Iemand die in het bezit is van een fiets kan in China gemakkelijk werk vinden. Dat is misschien wel de reden waarom de fiets zo populair is in dit land.

Fietsen als toeristische attractie
In China vind je prachtige landschappen waar je heel goed doorheen kunt fietsen. Als toerist kun je er voor weinig geld deelnemen aan georganiseerde fietstochten. Enkele heel populaire fietstochten zijn in de steden Guilin, Huangshan, Suzhou, Harbin en Changsha. Als je zo’n tocht maakt, wordt je langs de historische bezienswaardigheden van een stad geleid. Ook fiets je langs moderne woon- en bedrijfscomplexen.

Steden als Haikou, Guangzhou en Xiamen liggen in mooie kustgebieden en als je hier een fietstocht maakt, krijg je schitterende vergezichten te zien. De stad Hiakou is bekend vanwege haar Tour of Hainan International Road Bike Race, één van de populairste wielrenwedstrijden in China.

Fietsen vormen onderdeel van het dagelijkse leven in China en vormen vaak ook de broodwinning.

Category: Fiets Verhalen

Plaats Een Reactie