Tips Voor het Kopen Van Een Tweedehandse Fiets

Dit artikel biedt tips aan mensen die een tweedehands fiets willen kopen, bijvoorbeeld: waar kun je het beste een tweedehands fietsen kopen, waar moet je op letten als je de fiets koopt en hoe kun je controleren dat je geen gestolen fiets koopt?

Waar Kun Je Het Beste Een Tweedehands Fiets Kopen?
Een van de beste plekken om een tweedehands fiets te kopen is bij de afdeling inruilfietsen van de rijwielspeciaalzaak. Je betaalt weliswaar iets meer, maar krijgt daar garantie en service voor terug. Bovendien weet je dan zeker dat je geen gestolen fiets koopt. Verder kun je op internet ook veel tweedehands fietsen kopen. Onderstaand bespreken waar je dan op moet letten.

Waar Moet Je Op Letten Als Je Een Tweedehands Fiets Koopt?
– Let op de juiste maat van frame en wielen, maat van het zadel, van het stuur en de afstelmogelijkheden. Als je bepaalde onderdelen wilt gaan vervangen, moet je de kosten daarvoor bij je aankoopbedrag optellen en kom je duurder uit.
– Wees niet al te kieskeurig wat betreft merk en type fiets, want dan wordt het moeilijker een goede fiets te vinden.
– Kies een fiets uit die courant is. Dat wil zeggen dat de onderdelen nog gemakkelijk verkrijgbaar zijn.
– Let op de onderhoudstoestand van de fiets. Dit moet je per onderdeel beoordelen. Enkele beruchte mankementen waar je beslist op moet letten zijn:

 • een krom frame
 • barsten in het frame
 • gebroken voorvork (zit speling in)
 • loszittende trapas
 • versleten zijkanten van de velgen
 • kromme wielen
 • missende/kromme/loszittende spaken
 • versleten banden
 • versleten ketting en tandwielen
 • roest
 • gebrekkig werkende remmen en derailleurs
 • algemeen gebrek aan onderhoud

-Een fiets die goed onderhouden is, waar weinig mee is gefietst en die er nog als nieuw uitziet, is ongeveer 70% van de nieuwprijs waard, met 10% aftrek voor elk jaar dat hij ouder dan twee jaar is.
-Vraag de verkopende partij om de aankoopbon of factuur van de fiets. Nog mooier is het als er een onderhoudsboekje en/of garantiebewijs bij zitten.

Hoe Herken Je Een Gestolen Fiets?
De meest opvallende kenmerken van een gestolen fiets zijn:

 1. Het originele slot ontbreekt
 2. Het originele slot is vervangen door een ander slot
 3. Het slot is beschadigd
 4. Er zit geen sleutel in het slot van een rijdende fiets
 5. Er is schade aan frame en jasbeschermers ter hoogte van het slot
 6. De handelaarsticker is verwijderd
 7. Het framenummer of de postcode is van het frame verwijderd
 8. Het serienummer is verwijderd

Een Fiets Kopen Op Internet
Bovengenoemde kenmerken voor het herkennen van een gestolen fiets, gelden ook voor gestolen fietsen die op internet worden aangeboden. Websites als www.marktplaats.nl en www.2dehands.nl zijn goede plekken om tweedehands fietsen te vinden, maar zijn helaas ook zeer populair bij helers. Zij verkopen voornamelijk A-merken. Probeer op de foto al naar bovenstaande kenmerken te speuren. Vraag de verkoper naar het bewijs van aankoop, het framenummer of serienummer. Voordat je tot koop overgaat, bekijk je de fiets nog eens extra goed op bovengenoemde acht kenmerken.

Door op ‘Alle Advertenties’ van de verkoper te kijken, kun je ook veel te weten komen. Iemand die vele Gazelle fietsen aanbiedt voor € 100 is verdacht, maar een particulier die slechts één Gazelle fiets aanbiedt voor € 500 is niet verdacht.

Category: Fiets Weetjes

Plaats Een Reactie