Vijf Beste Steden Ter Wereld Om Te Fietsen!

Ongeacht het deel van de wereld waar je woont, het maken van een fietstocht is verfrissend en aangenaam. Toch hebben onderzoeken uitgewezen dat er vijf steden in de wereld zijn die het meest fietsvriendelijk zijn. De steden in deze lijst hebben onder meer de volgende kenmerken:

  1. Er bestaat publieke aandacht voor de fiets als vervoermiddel
  2. De stad en omgeving zijn mooi en aangenaam om doorheen te fietsen
  3. Er bestaan wielerclubs en fietsverenigingen
  4. De overheid voert een beleid om het fietsen te bevorderen

Hoewel de fiets in China en andere Aziatische landen een veel gebruikt vervoermiddel is, zijn het toch de Europese en Amerikaanse steden die een betere infrastructuur voor de fiets hebben. Alle steden in de top 5 van beste fietssteden ter wereld bevinden zich dan ook in Europa en de Verenigde Staten.

1) Nummer 1 op de lijst is Amsterdam in Nederland. Amsterdam heeft speciale fietspaden door de hele stad heen, met een volledig verkeerssysteem zoals verkeerslichten voor fietsers. Er zijn veel fiets- en wielrenverenigingen in de stad. De stad heeft een speciaal beleid voor de veiligheid van fietsers en biedt voldoende stallingsruimte op publieke plaatsen zoals trein- en metrostations.

2) De volgende stad op de lijst is Basel in Zwitserland. Basel staat bekend om haar schoonheid en prachtige omgeving. Er zijn overal fietsen te huur en de stad organiseert het hele jaar door speciale activiteiten voor fietsers. Er bestaat een speciaal fietspad dat door de stad loopt en een bekende toeristische attractie van de stad is.

Gezicht op Basel

Gezicht op Basel

3) Kopenhagen in Denemarken is de derde stad op de lijst. Deze stad staat ook wel bekend als de ‘stad van de fietsen’. In Kopenhagen is de fiets het ideale vervoermiddel en doet de gemeentelijke overheid er alles aan om een autovrije stad te creëren, zodat het milieu gespaard blijft.

4) De vierde stad op de lijst is Portland in Oregon, Verenigde Staten. Deze stad is een paradijs voor fietsers en staat als eerste op de ranglijst van beste fietsstad van de VS. Er is een grote fietsgemeenschap die de jonge generatie opvoedt en inspireert en vaker te fietsen. De stad heeft wielrenstadiums waar dagenlange toernooien worden gehouden. Er is ook een compleet netwerk van fietspaden dat naar alle belangrijke punten van de stad leidt.

De vijfde beste stad om te fietsen is Boulder in Colorado, Verenigde Staten. Deze stad is onlangs in het nieuws gekomen omdat er een programma werd gestart dat ‘Boulder’s Bike to Work Day’ heet. In het kader van dit programma gaan bijna 4000 mensen met de fiets naar hun werk en wandelen of fietsen 75 % van alle leerlingen en studenten naar hun school. Het doel van deze actie is de globale opwarming van onze planeet tegen te gaan. De stad verleende haar volledige medewerking door extra fietspaden aan te leggen, fietskaarten uit te geven en een speciaal verkeerssysteem voor fietsers op te zetten.

Fietsers in Boulder

Fietsers in Boulder

Als je naar één van deze vijf steden op bezoek gaat, zorg er dan voor dat je ze op de fiets verkent. Deze steden werden geselecteerd op basis van de eerder genoemde criteria. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer steden in de wereld die heel geschikt zijn om te fietsen.

Category: Tips Bij Het Fietsen

Plaats Een Reactie