Heerlijk fietsen in Toscane in Italië

Toscane is een prachtige bestemming om met de fiets te verkennen. Hier vindt u het voor Toscane typerende heuvellandschap met de olijf- en wijngaarden, de bossen, de akkers en ontelbare kleine afgelegen dorpjes en stadjes vol met culturele en culinaire schatten. De beste maanden om te gaan fietsen in Toscane zijn mei, juni en september. Omdat Toscane zo’n populaire toeristenbestemming is zijn dit de wat rustigere maanden, maar als u erop staat tijdens de zomermaanden te gaan houdt u dan rekening met topdrukte. Daarbij zijn tijdens de zomermaanden temperaturen van 35 graden of hoger eerder regel dan uitzondering, dus in het hoogseizoen kunt u het beste heel vroeg op stap gaan en ’s middags een lange siesta houden. Overigens- in mei en juni kunt u nog perioden met regen aantreffen dus vergeet niet regenkleding mee te nemen.

Fietsen In Toscane

De wegen zijn in principe prima, maar doordat het een heuvelachtige streek is moet u rekening houden met steile klimmen van enkele honderden meters wat vaak vermoeider aanvoelt dan een stevige alpenpas. Echter, Italië heeft minder wegen dan andere West-Europese landen met als gevolg dat het een stuk drukker is op de wegen die er wel zijn. Met name in toeristische gebieden zoals Toscane kan dit soms tot gevaarlijke situaties leiden. Italiaanse automobilisten zijn simpelweg niet gewend rekening te moeten houden met fietsers en zullen vaak binnenbochten en andere rare capriolen uithalen zonder in de gaten te hebben dat u daar fietst. De meeste wegen zijn goed geasfalteerd maar de bewegwijzering is vaak erg onduidelijk en in sommige gevallen ontbreekt deze helemaal. Zorg er dus voor dat u een hele goede kaart bij u heeft en in dit soort gevallen loont het om een GPS systeem bij de hand te hebben.

De Bolsena-Siena route
Tussen de twee Toscaanse steden Bolsena en Siena liggen meerdere prachtige routes. De route via Monte Amiata is een flinke klim omdat deze berg met 1738 de hoogste berg van Toscane is. Over kleine weggetjes slingert u door de bosrijke heuvels en door kleine oude dorpjes zonder noemenswaardige attracties. Naarmate u dichter bij Siena komt worden de heuvels glooiender en lager en komt u uiteindelijk aan in wat de ‘crete’ genoemd wordt: een dunbevolkt cultuurlandschap met kale, grijzige heuvels, cipressen en eenzame boerderijen. Vanaf hier kunt u de Torre del Mangia zien waarom heen Siena is gebouwd. In Siena vindt u vervolgens een van de mooiste pleinen ter wereld, namelijk het Piazza del Campo waar twee maal per jaar de Palio plaatsvindt welke de beroemde paardenrennen tussen de wijken van Siena zijn. Hoewel Siena natuurlijk een druk bezochte stad is kunt u hier met name s’ avonds een rustige wandeling maken zonder een ziel tegen te komen. Vergeet u vooral niet bovenop de Torre del Mangia te pauzeren zodat u de prachtige omgeving in u op kunt nemen.

Als u iets verder ten noorden van Siena door blijft fietsen komt u in een groener landschap terecht dat u uiteindelijk naar Chianti zal leiden.

Tags:

Category: Fietsvakanties

Plaats Een Reactie